Translate

17 Aralık 2013 Salı

Bebeklere nasıl kitaplar okunmalıdır?

 Bebekler emniyetli,duygusal ve bilişsel ihtiyaçlarına cevap verecek,onları kucaklayacak,onlarla konuşacak,onlara şarkı söyleyecek,onlara kitap okuyacak kişilere ihtiyaç duyarlar.Tüm bunlar onların beyinlerinde yeni bağlantılar kurulmasını ve gelecekteki öğrenme yeteneklerinin artmasını sağlar.ilk yıllarında ender kitap okunan bir bebek dilin inceliklerini kavramakta zorluk çekebilir.
 Peki nereden başlamalıyız?nasıl kitaplar seçmeliyiz?Bebekler dünyayı,ellerine aldıkları nesneleri ağızlarına götürerek tanırlar.Çoğu ebeveyn bebeklerinin ağızlarından bu nesneleri alır.Halbuki sağlık vs. sebeplerden ötürü tehlike arz etmiyorsa bu tecrübeyi yaşamalarına,nesneleri tanımalarına izin vermeliyiz.Zaten biz ne kadar engellersek engelleyelim onlar bulduklarıni her firsatta ağızlarına alacaklardır.Bu sebepten onlara alacağımız kitaplar dayanıklı olmalıdır.Kalın kartondan veya bezden,bol resimli,az yazılı...
 Bunlar bizim aldığımız bez kitaplar.Kolayca eline verebileceğiniz,yırtılacak endişesi olmadan rahatça kullanabileceğiniz türden.Şimdilik eline nesneleri alacak yaşta olmadığı için sayfaları ona göstererek ben okuyorum.Kalın kartondan da kitaplarımız var.Birkaç tanesiyle başladık.Bebekler tekrardan hoşlanırlar.Tekrarla öğrenirler.Bu yüzden sık sık okunan kitabı değiştirmek yerine haftalarca aynı kitapları bıkmadan okumak gerekir.
Bunlar da uyku kitaplarımız. Yatmadan önce okuyoruz.Henüz bizim uyku eğitimi vermemiz için erken.Fakat ilerleyen zamanlarda bir rütin oluşturmak adına bunlar işimize yarayacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder